Holistische massage

De holistische massage gaat een stukje verder dan integrale massage.

Een holistisch massage helpt om diepere lagen en thema’s in het lichaam te onderzoeken en inzicht te krijgen over de oorzaak en achtergrond van de spanningen en klachten. We kijken bijvoorbeeld naar gebeurtenissen en patronen uit het verleden, die mogelijk nog niet verwerkt zijn en zich hebben vastgezet in het lichaam. Het toelaten en verwerken van vastgezette emoties en het doorbreken van gedachte- en gedragspatronen zorgen ervoor dat spanningen losgelaten kunnen worden en dat spanningen/klachten sterk verminderen of helemaal verdwijnen.

Een integrale/holistische massage geeft je:
– ontspanning en balans
– behandeling en voorkomen van spanningen en klachten
– vitaliteit (bijvoorbeeld bij vermoeidheid en/of herstel van ziekte)
– bewustwording / heelwording
– contact met het lichaam en gevoel
– inzicht in onverwerkte emoties
– inzicht in de diepere oorzaak en betekenis van klachten

Holistische massage op het been

Voor mijn afstuderen heb ik een onderzoek gedaan naar holistische massage op het been. Hieronder een impressie van het onderzoek.

Het been komen we in veel spreekwoorden tegen.
Zo heb je bij ‘een blok aan het been’ een last bij het voortgaan, wil iedereen ‘op de been blijven’ oftewel blijven staan, niet ziek of verslagen worden of is er iets of iemand wat je ‘op de been houdt’, wat er voor zorgt dat je door kan gaan of iets vol kan houden.
Maar wat willen onze benen ons vertellen?

De benen dragen het lichaam en zorgen er voor dat we ons voort kunnen bewegen. Daarnaast geven je benen je een plek in het bestaan. Maar in hoeverre neem je die plek in? Neem je de ruimte? En wat zegt dat over je eigenwaarde? Verder kunnen ze wat vertellen over kracht, vechtlust en uithoudingsvermogen. Heb je de kracht om de benen te nemen (er vandoor te gaan), om op je achterste benen te gaan staan, (ergens fel tegen te protesteren) en in hoeverre kun je je staande houden of op eigen benen staan (voor jezelf zorgen)? Kun je op je doel afgaan? Stappen zetten?
Allemaal belangrijke thema’s waar je benen je iets over te vertellen zouden kunnen hebben.

Voor dit onderzoek moest ik 3 cliënten een serie van 3 sessies geven. Thema’s die bij de cliënten naar boven kwamen zijn angst voor oordeel of afwijzing door anderen, gebrek aan zelfvertrouwen/ doe ik het wel goed?, zichzelf mogen zijn, er mogen zijn.

Verder zijn de volgende resultaten behaald:

Bij cliënt 1 hebben de sessies veel op gang gebracht. Ze had, zoals ze dit zelf noemt, veel aha-momenten, haar bloeddruk is gedaald en de bollingen in haar benen zijn fors geslonken.
Cliënt 2 vond het heel bijzonder en onwennig om zo in contact te zijn met haar ‘onderbuikgevoel’. Echt te voelen dat dat nog aanwezig is. Ze is heel moe geweest, het moest er allemaal uit. Ze zit nu anders in haar vel.
Cliënt 3 heeft veel energie gekregen van de sessies. Daarnaast heeft het werken op de benen positief doorgewerkt met betrekking tot haar klacht in haar bekken.